BEHANDELING

Tot nu toe is behandeling tegen psychopathie weinig effectief gebleken. De beste slagingskans om psychopathie te verhelpen is om zo jong mogelijk met de behandeling te beginnen.

Toch is het onderzoek naar een behandeling nog in volle gang.

Zo is gebleken dat schematherapie helpend kan zijn. ​ Een gevalstudie laat zien dat psychopaten kunnen veranderen door middel van schema therapie. Al zal dit niet voor iedereen gelden. Schema therapie wordt al langer toegepast voor de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Met schema therapie krijgen patiënten inzicht in de patronen die aan de grondslag van hun problematiek liggen. Bij de behandeling staan de relatie met de behandelaar, de dagelijkse leefsituatie en traumatische ervaringen uit de kindertijd centraal. (Trouw, 2012)

 

Ook is er onderzoek naar het normaliseren van het cortisolniveau. Er is gebleken dat psychopaten minder cortisol hebben, daarom zijn ze bij een interventieprogramma voor jeugdcriminelen hun cortisolniveau gaan normaliseren. Aan het einde van een interventieprogramma voor jeugdcriminelen was het cortisolniveau normaal en was de agressie afgenomen. Er is echter nog een hele lange weg te gaan voordat we zulke programma’s op grote schaal kunnen toepassen en het blijft de vraag of dit voor iedereen zou werken. (Broeke, 2007)

© 2020 - Romy Drenth

Telefoonnummer:

06-12345678

Adres:

Oude Kerkweg 100

6717 JS Ede

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now