vrouw-schreeuwt-e1540217458862
vrouw-schreeuwt-e1540217458862

press to zoom
vrouw-schreeuwt-e1540217458862
vrouw-schreeuwt-e1540217458862

press to zoom
1/1

PSYCHOPATHIE

DEFINITIE

Psychopathie is een (persoonlijkheid) stoornis in de neurologische ontwikkeling (Blair, 2010). Deze groep mensen heeft de neiging tot het beschadigen van anderen en hun veiligheid. Hoewel de meeste mensen met psychopathie geen crimineel is, is een aanzienlijk deel dit wel.

Een psychopaat heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Hij heeft moeite met het aanpassen aan de sociale normen van de maatschappij. De stoornis kenmerkt zich door brutaal en ongeremd gedrag, weinig angst en een gevoel van minachting voor alles. Het kan zich ook kenmerken door crimineel gedrag. Deze vorm is meer gemeen, agressiever en ongeremd.

Ongeremd gedrag komt door de impulsiviteit en de moeite die psychopaten hebben met plannen en anticiperen. Ze kennen erg weinig emoties en willen graag directe bevrediging, voldoening en hebben erg weinig zelfbeheersing.

Het gebrek aan empathie leidt tot gedrag dat wij zien als gemeen. Psychopaten kunnen zich niet verbinden met de ander op een emotioneel vlak.

Het is niet duidelijk wat psychopathie veroorzaakt. Onderzoek laat zien dat het waarschijnlijk een combinatie is van genetica, een bepaalde leefomgeving, omstandigheden en interpersoonlijke factoren.

Een psychopaat zal sneller een (voor hem) wat zwakker iemand uitzoeken als slachtoffer. Denk hierbij aan iemand die als kind mishandeld of gepest is. Iemand die zoekt naar bevestiging, liefde en acceptatie. Iemand die sterker in zijn schoenen staat zal eerder tegen een psychopaat in gaan.

 

DISCLAIMER: De meeste psychopaten zijn mannen maar er zijn ook vrouwelijke. Op deze website wordt met hem geschreven, het is belangrijk om te weten dat er ook vrouwelijke psychopaten zijn.
 

“Gewoonlijk hebben psychopaten een biologische aanleg. Ze hebben zich ergens in hun leven geïsoleerd en losgekoppeld gevoeld van hun medemens. Ze willen dan in een positie komen waarin ze anderen kunnen laten lijden.